Dirigenten

Voorjaar 2024 – Felix van den Hombergh

Dirigent Felix van den Hombergh (1966) groeide op met musiceren: viool, piano
en zingen in het koor van de kathedraal van Haarlem. Op het conservatorium
studeerde hij fagot bij Johan Steinmann in Den Haag en koordirectie bij Barend
Schuurman in Rotterdam.

Zijn huidige werkzaamheden omvatten de Amsterdamse Cantorij, het kamerkoor Doulce Memoire in Haarlem, Coro Encanto in Amsterdam en het door hemzelf opgerichte Haarlemse Projectkoor 023. Verder dirigeert hij op projectbasis diverse gezelschappen, zoals Vocaal Ensemble TIEN en nu dus Coqu. Ook is hij zelf als zanger actief in het kwartet Tune-In, dat close harmony zingt.

Het repertoire van Felix van den Hombergh strekt zich uit van de vroege renaissance tot hedendaagse composities en van de grote bekende werken, zoals de passies van Bach, de Mariavespers van Monteverdi en het Requiem van Mozart, tot de minder gangbare. Hij heeft daarbij een grote interesse voor repertoire uit streken zoals Armenië, Georgië en Litouwen.

Naast zijn werk als dirigent heeft Felix ook composities geschreven voor zijn koren met en zonder instrumentale begeleiding. Then Shall You Truly Dance, gecomponeerd voor het jubileum van de Amsterdamse Cantorij, ging in 2009 met blazers van het Koninklijk Concertgebouworkest in première. Verder heeft hij een groot aantal arrangementen voor koor geschreven van klassieke liederen, volksmelodieën en pop- en jazzsongs.

 

Najaar 2023 – Rienk Bakker

Najaar 2023 stond Coqu onder leiding van  Rienk Bakker. Op het programma muziek van Tsoupaki, Nees, Clement, von Tilzer, Mauersberger, Bikkembergs en Machuel.

Rienk Bakker (1986) is dirigent, zanger en organist. Hij studeerde aan de conservatoria van Zwolle, Straatsburg en Antwerpen en behaalde masterdiploma’s voor koordirectie en orgel alsmede het bachelorsdiploma voor kerkmuziek.
Momenteel leidt hij diverse (kamer)koren en is hij cantor/organist van de Grote Kerk te Vianen. Daarnaast is hij muziekdocent en coacht hij regelmatig zangers op het gebied van muziektheorie en solfège.
Als zanger neemt hij deel aan diverse projecten.

Voorjaar 2023 – Paul Valk

Paul Valk studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het
Conservatorium en Nederlands Instituut voor Kerkmuziek, beide in
Utrecht, en behaalde aldaar zijn diploma’s. Daarnaast specialiseerde hij
zich in piano, zang en orkestdirectie.

Op dit moment dirigeert hij meerdere koren, te weten Het Amsterdams
Gemengd Koor (grote oratoria in het Amsterdamse Concertgebouw),
sinds 1999, Soli Amersfoort (grote oratoria in het Amersfoortse en elke
2 jaar in het buitenland), sinds 2012, Kamerkoor Sine Nomine uit
Alkmaar (breed repertoire uit alle eeuwen, a capella of met
begeleiding), sinds 1993, Nederlandse Händel-vereniging (grote oratoria
in Grote Kerk Naarden, Concertgebouw en in den lande), in 2020 als
gastdirigent en vanaf  2021 als chef-dirigent.

Incidenteel, doch vrij frequent leidt hij vocaal ensemble Octagon uit
Utrecht, een 8-tot-10-koppig vocaal gezelschap, vrijwel altijd aangevuld
met enkele instrumentalisten, dat voornamelijk barokrepertoire
uitvoert.

Daarnaast dirigeerde hij ‘scratch’ uitvoeringen in 2012, 2013, 2014, 2015,
2016, 2017, 2018, 2019 en 2020 in de Pieterskerk in Leiden. Uitgevoerd
werden o.a. de Messiah met een deelnemerskoor van ruim 900
middelbare scholieren, de Carmina Burana en Bach’s Johannes- en
Matthäus Passion.

Tijdens uitvoering van zijn koren wil hij nog wel eens orkestwerken
programmeren, ter afwisseling. Zo dirigeerde hij o.a. Adagio for Strings
(Barber), enkele Slavische Dansen (Dvorák), een Orgelconcerto
(Handel), Brandenburgs Concert 5, met Paul als klavecinist (Bach), de
2e symfonie Lobgesang (Mendelssohn), Quatro Stagioni (Vivaldi), en het
Largo uit de 9e symfonie van Dvorák.

Verder begeleidt hij koren, instrumentalisten en vocalisten op orgel
en/of piano en heeft hij dirigentencursussen gegeven voor o.a. de
Nederlandse Sint Gregoriusvereniging.

Najaar 2022 – Elisabeth Blom

Najaar 2022 stond Coqu onder leiding van Elisabeth Blom. Onder de titel O radiant dawn werden werken uitgevoerd van James MacMillan, John Tavener, Francis Poulenc (voor mannenkoor en vrouwenkoor met orgel), Peteris Vasks en Arvo Pärt. Met medewerking van organist Hans Houtman. Er werd één concert gegeven, op 29 oktober 2022 in de Gertrudiskathedraal.

Elisabeth Blom combineert een carrière als sopraan en dirigent. Ze zingt in Cappella Amsterdam, het Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Baroque. Elisabeth studeerde koordirectie aan de conservatoria van Rotterdam en Den Haag. Sinds 2017 is ze dirigent van Cappella Breda. Tevens is ze werkzaam als sopraan en artistiek leider bij het vocaal kwartet Hollands Collectief.

 

 

Voorjaar 2022 – Mark Walter

Voorjaar 2022 stond Coqu onder leiding van Mark Walter.
Op het programma stonden de mis voor dubbel koor van Frank Martin, de six chansons van Paul Hindemith, de sept chansons van Francis Poulenc, psalm 150 van Jan Pietersz Sweelinck en un beau baiser van Louis Andriessen. Concerten werden verzorgd in Utrecht (Geertekerk) en Lochum (Gudulakerk).

Mark Walter is een jonge veelzijdige musicus. Hij is actief als dirigent, pianist, begeleider, zanger en componist. Ten tijde van onze samenwerking is hij dirigent van Multiple Voices (Almere), Projectkoor- en orkest Almere, het Baarns mannenkoor, Ekklesia Amsterdam en kamerorkest En Suite (Amsterdam).

Najaar 2021 – Peter-Paul van Beekum

Najaar 2021 stond Coqu onder leiding van Peter-Paul van Beekum. Het programma was opgebouwd rondom de mis L’homme armé van Johannes Ockeghem, met werken van Mauersberger, Escher en Ton de Leeuw.

Peter-Paul van Beekum studeerde koordirectie aan het Fontys Conservatorium te
Tilburg bij Louis Buskens en studeerde zang bij Hanneke Kaasschieter en Xenia
Meijer. Voor zijn studie aan het conservatorium kreeg hij les van Fokko Oldenhuis bij
de Meerjarige Dirigenten Opleiding.

Peter-Paul is dirigent bij Cappella Ad Fluvium, het Helmonds Kamerkoor en
muzikaal leider bij Muziektheater Apeldoorn. Daarnaast werkt hij regelmatig
projectmatig in de regio. Peter-Paul heeft veel directie ervaring opgedaan door het
zingen onder leiding van gerenommeerde dirigenten zoals Yannick Nézet-Séguin,
Ton Koopman, Kaspars Putniņš, Hans Leenders, Daniel Reuss en Gijs Leenaars.
De afgelopen jaren volgde hij masterclasses bij Daniel Reuss en Hans Leenders in
samenwerking met Studium Chorale, de Kurt Thomas Cursus en het Brabant Koor.

Naast zijn werkzaamheden als dirigent is hij als zanger actief bij Studium Chorale onder
leiding van Hans Leenders, Rotterdam Symphony Chorus onder leiding van Wiecher
Mandemaker & Bachkoor Holland onder leiding van Gijs Leenaars.
Verder zingt hij met veel plezier in kleinere ensembles en solo.

Najaar 2020, voorjaar 2021 – Elisabeth Blom

In het seizoen 2020-2021 stond Coqu onder leiding van Elisabeth Blom. Vanwege COVID-19 konden de concerten in die periode geen doorgang vinden, herneming vindt plaats najaar  2022.

Elisabeth Blom begon haar professionele muziekcarrière toen ze The Leiden Choristers (voorheen jeugdkoor Ruach) oprichtte in 2003. Dit koor behaalde de juryprijs en de publieksprijs op het Nederlands Koorfestival in 2012 en werd daarmee Koor van het Jaar 2012. In 2017 volgde ze Daan Manneke op als dirigent van Cappella Breda en in 2018 werd zij dirigent van Kamerkoor Lelystad. Ze is tevens dirigent en oprichter van twee professionele ensembles: The Zed Consort en The Zed Chamber Choir.

Als dirigent was ze acht jaar verbonden aan het Roosevelt College Choir in Middelburg, leidde ze het Achterhoeks Bachkoor, het Zeeuws Vocaal Ensemble en kamerkoor Ars Vocalis in Delft.
Elisabeth Blom heeft daarnaast ook een carrière als sopraan. De combinatie van beide ziet zij als ideaal, want het één versterkt het ander. Ze zingt in de kerngroep van Cappella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss en Amsterdam Baroque Choir o.l.v. Ton Koopman. Met ingang van november 2018 is ze als sopraan verbonden aan het Nederlands kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra.

Elisabeth Blom studeerde koordirektie aan het Rotterdams Conservatorium bij Wiecher Mandemaker en deed vervolgens de masteropleiding koordirektie bij Jos van Veldhoven aan het Koninklijk Haags Conservatorium. Ze nam deel aan diverse masterclasses, waaronder de Kurt Thomas Cursus en de internationale masterclass for choral conductors in Maastricht. Elisabeth genoot zanglessen van Margareth Roest, Esther Putter, Connie de Jongh, Harjo Pasveer, Rita Dams en momenteel van Hanneke de Wit.

Voorjaar 2020 – Mark Walter

Voorjaar 2020 heeft Coqu kortstondig gewerkt met Mark Walter.
De uitbraak van het coronavirus had als gevolg dat repetities en concerten werden gecanceld. Het programma twintig-twintig kon helaas niet worden uitgevoerd. Wij hopen in de toekomst nog eens met Mark een project te doen.

Najaar 2019 – Rienk Bakker

Najaar 2019 werkt Coqu met  Rienk Bakker.  Op het programma staat muziek van Vlaamse en Nederlandse componisten, met onder andere een compositie uit 2019 van Joost Kleppe (Caminante, no hay camino) en twee werken voor koor en cello, van Rudi Tas (Miserere) en Sebastiaan van Steenbergen (O crux splendidor). Cellist Gadze Heeres verleent zijn medewerking aan dit programma. Concerten zijn op 31 januari en 2 februari 2020.

Rienk Bakker (1986) studeerde aan de conservatoria van Zwolle, Straatsburg en Antwerpen. Zijn muzikale loopbaan begon met de studies orgel en kerkmuziek waarvoor hij in 2011 het masterdiploma behaalde. Hij volgde drie maal de Kurt Thomas Cursus voor koordirigenten. In 2016 voltooide hij ‘met grote onderscheiding’ de masteropleiding koordirectie. Sinds zijn studie zingt hij regelmatig in (semi-)professionele ensembles.

Rienk is dirigent van het Brabants, het Amersfoorts en het Eindhovens Kamerkoor, Vocaal Ensemble Tiramisu en Jongerenkoor Houten. Hij is daarnaast cantor-organist van de Grote Kerk te Vianen. Verder organiseert hij koorprojecten met zijn ad-hoc koor Adveniat Musica en is hij mededirigent van Consortium Musicum Divertimento te Breda, een projectkoor en -orkest dat elke zomer een aantal concerten in het buitenland geeft. Vanaf september 2019 is hij tevens dirigent bij Stichting Bachcantates Tilburg.

Oktober 2019 – Lodewijk van der Ree

Eind oktober 2019 gaat Coqu naar België voor een korte tournee. Onder leiding van Lodewijk van der Ree wordt een afwisselend programma gebracht met concerten in Gent en Brugge (op 25 en 26 oktober).

De jonge talentvolle dirigent Lodewijk van der Ree kreeg eerder dit jaar carte blanche bij het gerenommeerde Cappella Amsterdam en dirigeerde afgelopen zomer in de Stockhausen-productie Aus Licht van het Holland Festival. Onlangs werd hem de Anton Kersjesprijs voor dirigenten toegekend.

Concept

Coqu werkt elk half jaar met een andere dirigent, een concept dat iedereen fris houdt! De volgende dirigenten waren bij ons te gast (op alfabetische volgorde):

    • Benjamin Bakker
      najaar 2014
    • Rienk Bakker
      najaar 2019
    • Peter-Paul van Beekum
      voorjaar 2022
    • Elisabeth Blom
      najaar 2020, voorjaar 2021, najaar 2022
    • Jan Boogaarts
      voorjaar 1987, voorjaar 1989
    • Jetse Bremer
      zomer 2005
    • Kees van der Burg
      voorjaar 1992
    • Béni Csillag
      voorjaar 2011
    • Arjan van Dijk
      voorjaar 2012
    • Peter Dijkstra
      najaar 2001
    • JanJoost van Elburg
      voorjaar 2004, najaar 2006, voorjaar 2016
    • Arnaud van Gelder
      voorjaar 2017
    • Remco de Graas
      najaar 2005
    • Felix van den Hombergh
      voorjaar 2002, voorjaar 2024
    • Hans van den Hombergh
      voorjaar 1994, najaar 1994
    • Dirkjan Horringa
      1983-1986, najaar 2011
    • Anneke Huitink
      najaar 1993
    • Niek Idelenburg
      voorjaar 2014
    • Krijn Koetsveld
      voorjaar 1993
    • Paul de Kok
      najaar 2010
    • Tijs Krammer
      najaar 1999, juni 2001
    • Niels Kuijers
      najaar 2013, voorjaar 2018
    • Itamar Lapid
      voorjaar 2005
    • Gijs Leenaars
      voorjaar 2009
    • Jos Leussink
      najaar 1988, voorjaar 1990, voorjaar 1998
    • Daan Manneke
      najaar 1989
    • Nico van der Meel
      najaar 2004, najaar 2008, najaar 2017
    • Erik van Nevel
      voorjaar 2006, najaar 2012
    • Yt Nicolai
      voorjaar 1997, najaar 2000, najaar 2002
    • Sanne Nieuwenhuijsen
      najaar 2003
    • René Nieuwint
      voorjaar 2007
    • Herma van Piekeren
      voorjaar 1991
    • Patrick Pranger
      voorjaar 2010, voorjaar 2019
    • Hoite Pruiksma
      najaar 1998
    • Lodewijk van der Ree
      sep 2011, België 2019
    • Ulrikke Reed Findenegg
      voorjaar 2015
    • Adrián Rodriguez van der Spoel
      voorjaar 2003, najaar 2009
    • Johan Rooze
      najaar 1991
    • Cees Rotteveel
      najaar 1987, najaar 1990, najaar 1992
    • Mitchell Sandler
      najaar 2015
    • Anthony Scheffer
      najaar 2018
    • Paul Valk
      najaar 1995, najaar 2016, voorjaar 2023
    • Jan Valkestijn
      najaar 1996
    • Jos van Veldhoven
      voorjaar 1996
    • Annemiek van der Ven
      voorjaar 2013
    • Jos Vermunt
      najaar 1986, voorjaar 1988
    • Marc Versteeg
      najaar 1997, voorjaar 1999
    • Mark Walter
      voorjaar 2020, voorjaar 2022
    • Jed Wentz
      cd-opnames, 2002
    • Pauli Yap
      voorjaar 2000
    • Anthony Zielhorst
      voorjaar 1995, najaar 1995, zomer 2001, juli 2004, mei 2008, zomer 2011

Geef een antwoord